What makes a diamond sparkle? - Juwelier Koelink
 • Voor 15u besteld, zelfde werkdag GRATIS verzonden
 • Al 125 jaar uw vertrouwde juwelier
 • Officieel dealer van vele merken

9.2

  Sven Wever - 17 / Dec / 2021

  What makes a diamond sparkle?

  What makes a diamond sparkle?
  Blog

  Het is weer december. Voor ons als juwelier de maand van het jaar! En voor jullie misschien wel de meest gezellige tijd van het jaar. De binnenstad is weer leuk verlicht en iedereen is druk met de kerstinkopen. Er wordt weer nagedacht over het kerstdiner en natuurlijk niet te vergeten de cadeaus. En cadeaus mogen met de kerst net een stukje meer opvallen, bijvoorbeeld een mooi sieraad met diamant. Nu horen wij vaak de vraag waarom is een diamant zo kostbaar? Ben jij benieuwd naar het verhaal achter diamant? Lees dan verder!

  Karaat, kleur, zuiverheid en slijpvorm

  Deze eigenschappen zijn enorm belangrijk! Ze bepalen de waarde van diamanten. Diamant is een natuurlijke steen, dat houdt in dat in de natuur de basis gelegd wordt voor elke steen. En door ambacht wordt een ruwe steen een echt juweel. Door gebruik te maken van perfect lichtspel komt een steen tot leven. Zonder de juiste manier van bewerken is een steen een dof geheel.

  Carat: het gewicht van een diamant:

  Stenen zoals diamant worden aangeduid in carat (karaten). Het is een eenheid net als bijvoorbeeld kilo’s, grammen of meters. Het geeft het gewicht van de steen aan. Deze benaming is internationaal, dat is natuurlijk in de handel van edelstenen gemakkelijk.

  Maar wat is nu eigenlijk een karaat? Eén karaat staat gelijk aan 100 punten en weegt 0,2 gram. Een voorbeeld: Je ziet een mooie ring in de etalage. Op het etiket staat 0.25crt. Dan staat dat gelijk aan 25 puntjes. Zo kun je de schaalverdeling makkelijk onthouden.

   

  Nu is wel zo dat twee stenen die het zelfde gewicht hebben totaal verschillend kunnen zijn in prijs. Dat komt omdat een diamant op vier punten gewaardeerd wordt, niet alleen de grootte maar ook de zuiverheid, kleur & slijpvorm spelen hierin een grote rol. Omdat het kleinste verschil in grootte een gigantische invloed kan hebben op de waarde is nauwkeurigheid en preciesheid erg belangrijk. Daarom werken we in de juweliersbranche met een nauwkeurigheid van een honderdste of duizendste van een karaat. Stenen die groot zijn (lees boven één karaat) worden dan ook met twee decimalen afgerond.

  Color, de kleur van diamanten:

  “witte” diamant laat op het eerste zicht geen specifieke kleur zien. Toch zit dit verhaal wel anders in elkaar. Wat kijken wij beter naar kleurloze diamanten kunnen wij goed de verschillende tinten in de witte kleur onderscheiden. Bijvoorbeeld een bruinere tint of gelere tint, om dit overzichtelijk te houden wordt er gewerkt met een zogeheten color scale. Zoals de afbeelding hieronder. Die kleuren kunnen wij dus met letters onderscheiden van elkaar. En dan is er nog niet eens gesproken over de “fancy colors” want diamanten zijn er namelijk in alle kleuren van de regenboog.

   

  Als een klant op zoek is naar een witte/kleurloze diamant geldt eigenlijk de regel hoe kleurlozer hoe waardevoller. Wat je dus met je blote oog niet kan zien hoe belangrijker dat is. Hoe minder kleur des te meer is de steen waard.

  Clarity, zuiverheid van een diamant:

  Diamant komt tot stand in een proces waarbij pure koolstof onder extreme druk en hitte zich laat vormen tot een steen. Je kunt natuurlijk nagaan dat in dit natuurlijke proces allerlei andere oneffenheden in de steen kunnen komen. Dit noemen wij insluitsels. Dit maakt een steen uniek en natuurlijk. Insluitsels kunnen natuurlijk voorkomen in oneindig veel varianten. Van grote tot kleine insluitsels. Hoe minder insluitsels hoe hoger de waarde van een diamant.

   

  Een diamant wordt niet zomaar bekeken met het blote oog. Dit gebeurt door diamantairs met een loep die 10x vergroot. En er is geen enkele steen die dan nog perfect is. Dit maakt een steen ook uniek. Nu moet er wel gezegd worden dat soms een diamant dicht bij perfectie in de buurt komt.

  Cut, slijpvorm van de steen:

  Heel veel mensen hebben het vaak over een groeibriljant. Nu is het zo dat briljant geen steen is. Het is een manier van slijpen. Omdat dit de meest voorkomende slijpvorm is zal deze veel en vaak genoemd worden. De juiste manier van slijpen is cruciaal voor leven, vuur en schittering van een diamant. Of een steen er dus uit springt in een etalage hangt ook af van de kwaliteit van het slijpwerk.

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • De tijdloze elegantie van Meistersinger: een horlogemerk met karakter
   18 / Mar / 2023

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   De tijdloze elegantie van Meistersinger: een horlogemerk met karakter

  • Longines, a pioneer icon
   19 / Nov / 2022

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   Longines, a pioneer icon

  • Seiko's Special Editions
   22 / Apr / 2022

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   Seiko's Special Editions

  • What makes a diamond sparkle?
   17 / Dec / 2021

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   What makes a diamond sparkle?

  • De leukste Sinterklaascadeaus!
   11 / Nov / 2021

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   De leukste Sinterklaascadeaus!

  • What makes a watch tick?
   27 / Jun / 2021

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   What makes a watch tick?

  • Hands-on met de"Sonnerie au Passage" complicatie!
   01 / Jun / 2021

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   Hands-on met de"Sonnerie au Passage" complicatie!

  • NEWSFLITS MOEDERDAG
   01 / May / 2021

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   NEWSFLITS MOEDERDAG

  • Alles over trouwringen
   10 / Apr / 2021

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   Alles over trouwringen

  • Limited Edition Breitling Top Time
   04 / Mar / 2021

   Sven Wever - 17 / Dec / 2021

   Limited Edition Breitling Top Time

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »